Useimmilla tuotantointensiivisillä aloilla trendi on ollut sama: yhä enemmän ja enemmän tuotanto siirtyy Aasiaan ja muualle halvemman työvoiman markkinoille. Purjeet ovat käsityötä ja työn osuus purjeen hinnasta voi olla jopa puolet, joten ei ole ihme, että suomalaiset purjeneulomotkin liittyneet suuriin kansainvälisiin ketjuihin. Niinirannasta tuli jo kauan sitten North Sails, xx Doyle, ja viimeksi Meripurjeesta UK. Onpa jokunen ketjuyrittäjä jo kaatunutkin, Matti Ruohiaisen aloittamasta xxstä tuli aikoinaan Elvström Sails, sitten Quantum ja vielä xx, kunnes toiminta kokonaan loppui.
Vaikka nämä kansainvälisten ketjujen suomalaisedustajat mielellään antavat ymmärtää, että heidän välittämänsä purjeet ovat suomalasvalmisteisia, totuus on toinen. Yhä useampi purje leikataan ja ommellaan Aasiassa. North Sails on keskittänyt niin yksityyppiveneiden (One Design) kuin avomeripursienkin (3DL-) purjeiden tuotantonsa Sri Lankaan – samassa keskittymässä on suuri osa Eurooppaan suuntautuvasta vaatetuotannosta. UK-Sailmakersin keskitetty tuotanto sijaitsee Kiinassa, kun taas Doyle Uudessa-Seelannissa.
Mitä lisäarvoa purjeen ompeleminen Suomessa voi antaa asiakkaalle?
- Vaikka purjeveneiden valmistajat alkavat maassamme käydä vähiin, suurin osa vesillämme purjehtivista veneistä on vielä Skandinaavisiin oloihin suunniteltuja. Ne poikkeavat niin ominaisuuksiltaan kuin varusteiltaan Välimerelle tai Englannin kanaaliin suunnitelluista veneistä. Suurten ketjujen purjesuunnittelijat ja -valmistajat eivät ole koskaan nähneet Albin Novaa, Avancea tai Finn Flyeria. Vaikka edustaja Suomen päässä välittääkin parhaansa mukaan kuvauksen veneen ominaisuuksista, ei purjeen ostaja voi saada samalla tavalla hänen veneeseensä räätälöityä ja hänen tarpeitaan vastaavaa purjetta kuin silloin, kun purje suunnitellaan, leikataan ja ommellaan Suomessa.