Miten purjevene toimii? Miksi se liikkuu? Miksi purjevene voi luovia vastatuuleen? Muun muassa näihin peruskysymyksiin WB-Sailsin Mikko Brummer vastasi esitelmässään Tekniikan Päivillä talvella 2014. Tässä muistinvirkistystä ja purjehduksen teoriaa jokaiselle purjehtijalle!
Myötätuulessa
Myötäisessä purje tai purjeet toimivat kuin laskuvarjo. Purjeiden edessä eli tuulen puolella on ylipaine ja suojan puolella taas alipaine. Voima liikuttaa venettä alipaineen suuntaan eli myötätuuleen.
Vastaisessa ja sivutuulessa
Jokainen purjeveneessä joskus ollut tietää, ettei suoraan vastatuuleen voi purjehtia. Luoviminen on sen sijaan mahdollista, koska purjeet taivuttavat tuulta. Tuulen taipuminen aiheuttaa purjeisiin voiman F=ma, Newtonin vaikutuksen ja vastavaikutuksen lain mukaan. Syntyy siis sekä eteenpäin vievää että kallistavaa voimaa.
Kölin merkitys
Luovilla ja sivutuulessa vene tarvitsee köliä, jotta purjeiden kallistava ja sortava voima kumoutuvat (on sillä toki vaikutusta myös veneen pystyssä pysymiseen).
Jotta köli saisi aikaan venettä tuulenpuolelle nostavaa voimaa, on veneen liikuttava veden halki kulmassa. Tätä kulmaa sanotaan sortokulmaksi. Mitä hitaammin purjehdit, sitä enemmän vene sortaa. Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi silloin, kun piinaat päästäksesi ylämerkille tai kepille.
Näennäinen tuuli
Näennäinen tuuli (apparentti) on yhdistelmä todellista tuulta ja veneen liikkeen synnyttämää vauhtituulta. Kun laitat kätesi satasen vauhdissa auton ikkunasta ulos, tuntuu tuuli tulevan aina suoraan edestä vaikka todellinen tuuli olisi suoraan sivulta. Auton vauhti siis vaikuttaa näennäiseen tuuleen. Sama pätee myös veneeseen. Jos vene on liikkeessä, tunnet aina näennäisen tuulen. Ankkurissa tai rannalla koet todellisen tuulen.
Suorassa myötätuulessa ei ole mahdollista purjehtia tuulta nopeammin, mutta kun nostat kurssia, kasvaa vauhti huimasti. Siksi nopeat jollat – esimerkiksi 49er – leikkaavat myötäisessä, eli tavallaan luovivat myös myötätuulessa. Nopeus synnyttää vauhtituulen, joka puolestaan kasvattaa näennäistä tuulta ja veneen nopeutta. Samasta syystä kevyessä vastaisessa on syytä pyrkiä säilyttämään nopeus ajamalla alas, koska vauhtituulen kadottua on venettä vaikea saada uudelleen liikkeelle.
Huomaa, että myötäisellä näennäinen tuuli on aina todellista tuulta heikompi. Siksi joskus saattaa tulla ikäviä yllätyksiä kun lasket spinnun ja käännyt vastatuuleen – ellet ole ottanut todellista tuulta huomioon ja valmistautunut trimmaamaan tai reivaamaan.
Tässä tärkeimmät perusasiat, joiden muistaminen ja ymmärtäminen tekee myös oikean elämän purjehduksesta hauskempaa. Jos teoria kiinnostaa lisää, voit ladata täältä kaikki Mikon Tekniikan Päivien esityksen diat.
Esitykseen liittyviä vidoita löydät myös YouTube-kanavaltamme.
{{cta(‘023784c9-1c39-4f91-92cb-e6832b5ba53c’)}}