Miksi siipipurjeella kulkee niin kovaa? Tulevatko siipipurjeet koskaan tavallisen purjehdusrahvaan ulottuville?
Jälkimmäiseen kysymykseen on helppo vastata: tokko, sillä siipipurjeiden hinta tuskin merkittävästi laskee lähiaikoina ja oman mausteensa soppaan tulee säilytysongelmat. Aika harvalla taitaa olla mahdollisuutta saati halua ottaa mastoa alas jokaisen purjehduksen jälkeen (Lasereita lukuunottamatta), joten ehkä vielä saamme odottaa WB:n wingsails-osaston perustamista.
Ensimmäinen kysymys taas on ei-niin-teknisesti suuntautuneelle seilorille vaikeampi.
Miksi siipipurje on perinteistä, kankaasta leikattua purjetta nopeampi?
Kovasta materiaalista, kuten hiilikuidusta ja mylarkalvosta rakennettu siipi säilyttää muotonsa perinteistä purjetta paremmin. Siipipurje onkin toiminnallisuudeltaan hyvin lähellä lentokoneen siipeä. Tosin siipipurjeen pitää toimia myös vendan jälkeen, eikä lentokoneen siivessä ole tarpeen muuttaa camberia, joka meille pehmeisiin purjeisiin tottuneille tarkoittaa twistiä.
Toinen syy on se, että siipipurje hyödyntää Bernouillen periaatetta maksimaalisesti. Jos aihe kiinnostaa ja fysiikka ei ole pelkkää hepreaa, aiheesta voi lukea lisää vaikka täältä: Bernouille’s principle
Meille maallikoille Bernouille tarkoittaa sitä, että purjeen eri puolilla olevat paine-erot saavat aikaan nostetta – purjeveneen tapauksessa eteenpäin suuntautuvaa liikettä.
Mutta camberin tarkka hallinta antaa mahdollisuuden tehokkuuden parantamiseen. Tämä riippuu tietenkin siitä, kuinka moneen segmenttiin siipi on jaettu pystysuunnassa. Camberia on America’s Cup -tyyppisessä siipipurjeessa mahdollista säätää myös negatiiviseksi, eli pullistumaan tuulen puolelle esimerkiksi purjeen yläosassa tehon vähentämiseksi.
Siivekkeet
Siipipurjeeseen on helppo rakentaa fathead, jolloin tehollinen pinta-ala lisääntyy.
On these boats the wing sail is built in two separate elements, producing an asymmetric wing where the curved surface over which the air flows can be altered by changing the angle between these elements.
Ylipaine, alipaine.
Katso