Tapio Lehtinen on perillä maalissa 322 päivää kestäneen maailmanympäri purjehduksen jälkeen. Viime vuoden heinäkuun ensimmäisenä päivänä Les Sables d’Olonnesta Ranskasta alkanut purjehdus päättyi sunnuntai-iltana 19. toukokuuta saman paikkaan.
Golden Globe Racessa purjehdittiin maailman ympäri yksin ja ilman ulkopuolista apua. Purjehdus käytiin 50 vuoden takaisilla välineillä. Veneiden piti olla 1960-luvulla suunniteltuja, eikä kilpailussa saanut käyttää moderneja navigointilaitteita.
Maaliin pääsi vain viisi purjehtijaa 18 startanneesta: ensimmäiset keskeyttivät jo parin päivän purjehduksen jälkeen. Kaikkiaan viisi venettä meni ympäri Etelämerellä, kaikki keulan kautta, ja neljä niistä upposi mutta purjehtijat pelastettiin. Tapio oli ainoa Etelämeren purjehtineista, joka ei tehnyt kuperkeikkaa – Asterian kapeammat päät, suuri peräylitys ja Tapion aktiivinen ohjaaminen myrskyjen aikana saattoivat vaikuttaa asiaan.
Maissa ei käyty kertaakaan, joten koko matkan tavarat oli saatava alusta asti mukaan. Veneeseen pakattiinkin kisan startatessa melkein tonni ruokaa. Kaasu ja sen mukana lämmin ruoka loppuivat Tapiolta kuitenkin viikkoja ennen maaliintuloa: Asterian pohjaan tarttuneet “barnakkelit” (jättiläisnäkit) hidastivat matkantekoa useammalla kuukaudella alkuperäisestä suunnitelmasta.
Purjeet kestivät repeämättä koko kierroksen, kaikki 11 purjetta tulivat takaisin yhtenä kappaleena. Tämä osoittaa myös suurta merimiestaitoa, sillä jalustamalla purjeet väärin, antamalla niiden lepattaa tai purjehtimalla pitkään snörppinarut löysällä tai liian kireällä, kestävimmätkin purjeet saa revittyä. Yksikään Asterian neljästä spinaakkeristakaan ei revennyt, vaikka ne olivat ahkerassa käytössä erityisesti Etelä- ja Pohjois-Atlantilla. Tapiolla ei ollut spinaakkerisukkaa, vaan purjeet oli varustettu alasvetonaruilla ratavene-tyyliin.
Lähinnä hankauksesta johtuneita pikkukorjauksia Tapio kertoi tehneensä parikymmentä kertaa, viimeksi isopurjeen snörppinaru oli takertunut reivin poiston yhteydessä ja repinyt vähän sen kujaa. Yksi selvä suunnitteluvirhekin ilmeni jo parin viikon purjehduksen jälkeen: isoimman genuan halssikulma oli leikattu kanteen kiinni, kun se olisi pitänyt nostaa tampilla kaiteen yläpuolelle. Alahelma hankasi kaidevaijeriin, ja Tapio päätyi ompelemaan siihen genuan purjepussista leikatun, moninkertaisen hankaussuojan. Syy kulman alas leikkaamiseen liittyi suorituskykyyn luovilla, mutta tässä suorituskyvystä tinkiminen kestävyyden hyväksi olisi ollut paikallaan.
Näistä linkeistä voit lukea lisää:
– YLE.fi
– HS.fi
Alla kuvakooste maaliin tulosta. Kuvat Christophe Favreau/GGR 2018.