Vaikka purjeesi olisivat kuinka hyvin leikatut, vaikka kangas olisi parasta mahdollista, voi purje silti mennä pilalle ennen aikojaan. Jotta saisit kaiken mahdollisen irti seileistäsi, muista seuraavat asiat:
Suojaa purjeesi
Ennen kuin nostat uuden purjeen ensimmäistä kertaa, varmista että kaikki veneen ja rikin terävät kohdat on teipattu. Näitä ovat esimerkiksi vanttiruuvit, sokat, mantookitolpat, barduunat, plokit ja saalinkien päät.
Pääsääntöisesti Dacron-purjeet eivät kaipaa saalinkisuojia, kunhan saalinkien päät on hyvin teipattu. Kulumissuojat ovat kuitenkin paikallaan, jos lähdetään pitkille purjehduksille Atlantille tai Välimerelle, jolloin kulutus on kovempaa. Sama pätee keulapurjeiden alaliikkeihin, sillä pidemmän päälle keulakaide ja mantooki kuluttavat kankaan sukkelasti.
Tarkista nostimen, puomiliikin ja snörpin kireys
Älä kiristä nostinta liikaa. Jos mastoliikkiin tulee pystysuoria ryppyjä, on falli liian kireällä. Kun vaakarypyt siloittuvat, on kireys sopiva. Sama pätee myös puomiliikkiin. Kiristä snörppiä (liesman kiristysnaru) vain sen verran että takaliikki ei läpätä. Muista myös löysätä snörppiä, kun tuuli heikkenee. Kovassa tuulessa pohjaan kiristetty snörppi rypyttää liesmanauhan kevyessä tuulessa sillä seurauksella, että nauha kuluu puhki ryppyjen kohdalta purjeen hangatessa vantteihin, dirkkiin tai mastoon.
Laskosta, pakkaa ja säilytä
Kaikki purjeet on syytä joko rullata tai laskostaa niin, ettei teräviä taitoksia pääse syntymään. Ennen kuin laskostat isopurjeen puomille, muista löysätä puomiliikki! Ja jos otat purjeen kokonaan pois puomilta tai keulasta, laskosta seili löysästi ja käytä riittävän suurta purjepussia. Laskosta purje aina alaliikin suuntaisesti noin 60-70 cm levyisin laskoksin.
- Säilytä purje kuivassa, puhtaassa ja hyvin tuuletetussa tilassa
- Kuivaa purje aina käytön jälkeen, älä kuitenkaan nosta sitä mastoon lepattamaan!
- Kosteus on hyvä alusta homeelle. Vaikka home ei heikennä purjetta, ei se myöskään kaunista sitä. Koska hometahrat on vaikea poistaa, ehkäise niiden syntyminen ennalta.
Suojaa auringolta
Älä jätä mitään osaa purjeesta auringon UV-säteilylle alttiiksi silloin kun purje ei ole käytössä. Käytä isopurjeessa aina peitettä, kun purje on laskostettuna puomille. Puomipeitteen on oltava raskasta, pehmeää ja hengittävää materiaalia, jotta peite ei vahingoittaisi purjetta tuulessa lepattaessaan. Jos rullagenuassasi ei ole UV-suojaa, muista käyttää genuasukkaa aina, kun purje jää rullattuna seisomaan enemmän kuin vuorokaudeksi.
Käytä oikein
- Reivaa aina tarvittaessa.
- Vältä turvaa lepatusta reivattaessa.
- Varmista keulapurjeen oikea skuuttipiste, jotta taka- ja alaliikit eivät turhaan venyisi.
- Löysää vastakäännöksissä keulapurjeen skuutti ajoissa ettei takaliikki painaudu saalinkia vasten.
Korjaa tarvittaessa
Kaikki purjevauriot on syytä korjata mahdollisimman pian, jottei vaurio pahene. Voit ensiapuna teipata repeytyneen tai rikki hankautuneen kohdan purjeteipillä – huuhtele kuitenkin ensi suola ja muu lika pois ja kuivaa. Teippaa lujasti purjeen molemmilta puolilta ja vie seili saamaan hoitoa mahdollisimman pian.
Pese ja puhdista
Vaikka Itämeri onkin vähäsuolainen, on purje silti syytä huuhdella makealla vedellä silloin tällöin.
- Veritahroihin- ja homelaikkuihin tepsii parhaiten kuiva ja jäykkä harja.
- Voit myös liottaa likaantunutta kohtaa laimeassa valkaisuaineliuoksessa muutaman tunnin, jonka jälkeen harjaa kevyesti ja huuhtele runsaalla makealla vedellä.
- Ruostetahroihin voit kokeilla ruosteenpoistoaineita. Lue käyttöohjeet huolellisesti.
- Öljy, rasva ja terva lähtevät töpöttämällä likaantunutta aluetta ensin esimerkiksi asetonilla, jonka jälkeen voit hangata puhtaalla rätillä. Kun tahra on vaalentunut, hankaa vielä pesuaineella ja makealla vedellä. Huuhtele huolellisesti kaikki asetoni pois purjeesta.
Purjeesi kestävät pitkään, jos otat huomioon kaikki yllä esitetyt suositukset. Lisäksi purjeet on hyvä viedä kausihuoltoon purjeneulojallesi kerran vuodessa. Näin saat seileistäsi irti mahdollisimman paljon huolettomia maileja. Purjeneulomosi antaa mielellään lisätietoja purjeiden oikeasta käytöstä: ei muuta kuin rohkeasti kysymään!
{{cta(‘023784c9-1c39-4f91-92cb-e6832b5ba53c’)}}