Moderneista laminaattikankaista tehdyt purjeet ovat keveitä ja pitävät muotonsa. Nämä ominaisuudet on saavutettu yhdistämällä filmikerroksia erilaisiin kuitu- ja verkkorakenteisiin. Vaikka näistä materiaaleista tehdyt laminaatit ovat monella tapaa täydellisiä purjekankaita, on niistä tehtyjä purjeita käsiteltävä, hoidettava ja huollettava oikealla tavalla. Tämän tyyppiset purjekankaat ovat kehittyneet rutkasti vuosien varrella ja vanhempien kankaiden ongelmat alkavat olla historiaa.
Jotta saisit high tech -purjeistasi mahdollisimman paljon maileja irti, kannattaa sinun ottaa huomioon seuraavat asiat:
Purjeen rullaaminen
Älä rullaa purjetta liian tiukkaan, koska tämä saattaa aiheuttaa kankaaseen pysyviä ryppyjä ja estää tuulettumisen. Toisaalta myös purjeen lepattaminen sisään rullaamisen aikana on minimoitava pitämällä skuutissa hieman painetta. Jos veneessäsi on taljalla säädettävät keulapurjeen skuuttipisteet, voit siirtää skuuttipistettä eteenpäin samalla kun rullaat purjetta kiinni. Vältä rullaamasta purjetta tieten tahtoen ryppyyn.
Älä jätä mitään osaa purjeesta auringon UV-säteilylle alttiiksi silloin kun purje ei ole käytössä. Jos purjeessasi ei ole UV-suojaa, muista käyttää genuasukkaa aina, kun purje jää rullattuna seisomaan enemmän kuin vuorokaudeksi. Genuasukan on oltava raskasta, pehmeää ja hengittävää materiaalia, jotta peite ei vahingoittaisi purjetta tuulessa lepattaessaan.
Varmista ettei purje ole märkä, mikäli säilytät sitä rullalla pidempään – ethän halua sen homehtuvan! Älä kuitenkaan kuivaa purjetta antamalla sen lepattaa tuulessa.
Purjeen laskostaminen
Laskosta irtonainen purje löysälle makkaralle alaliikin suuntaisesti, 60-70 sentin laskoksin. Käytä reilun kokoista purjepussia, jossa seili mahtuu olemaan alaliikki suorana.
Purjeen säilyttäminen
Säilytä purjeitasi vain täysin kuivana ja puhtaana hyvin tuuletetussa tilassa. Vältä niiden tunkemista pieniin lokeroihin tai luukkuihin äläkä istu tai kävele purjeen päällä, koska laminaattipurjeeseen tulee pysyviä ryppyjä. Rypyt puolestaan saattavat pilata purjeen muodon.
Purjeen suojaaminen
Merkitse saalinkien kohdat purjeeseen kun vedät sen ensimmäistä kertaa ylös. Suojaa nämä kohdat purjeteipillä! Muista, että alaliikki nousee ylöspäin kun löysäät skuuttia. Siksi suojateippi on sijoitettava siten, että se on saalinkien kohdalla myös kryssiä avoimemmassa tuulessa. Laita paikka purjeen molemmin puolin ja suojaa myös muut hankaukselle alttiit paikat esimerkiksi alaliikissä.
Nostimen kireys
Laminaattipurjeet ovat yleisesti ottaen herkempiä nostimen kireydelle kuin perinteisistä kudotuista kankaista tehdyt purjeet. Koska muoto on jo valmiina purjeessa, on nostinta kiristettävä ainoastaan vaakaryppyjen poistamiseksi. Jos kiristät nostinta liikaa, muuttuu purjeen suunniteltu muotoa – äärimmäisessä tapauksessa laminaatti saattaa vaurioitua.
UV
Laminaattikankaat on käsitelty UV-suojapinnoitteella. Pinnoitteen tehon säilyttämiseksi on purjeen hankaaminen mastoa ja vantteja vasten on syytä minimoida. Älä myöskään jätä mitään purjeen osaa auringolle alttiiksi silloin, kun purje ei ole käytössä.
Home
Laminaattikangas ei hengitä samalla tavalla kuin kudottu purjekangas. Rullattuun purjeeseen jäävä kosteus saattaa aiheuttaa hometta. Kun jätät purjeen pidemmäksi aikaa rullalle, pidä huolta siitä että purjeesi on täysin kuiva ja puhdas. Genuasukan käyttäminen on niinikään hyvä idea.
Purjeen käyttäminen
Aja uudet purjeet sisään aina purjehtimalla kevyessä tuulessa pari tuntia ennen reippaampaa menoa. Oikein tehty sisäänajo auttaa purjeen osia löytämään omat paikkansa – tämä taas pidentää purjeen käyttöikää. Kunnioita purjeentekijän maksimituulisuositusta! Ja kun vendaat, päästä skuutti auki ajoissa jotta purje ei pääse venymään ja kulumaan saalinkia vasten.
Korjaaminen
Korjaa kaikki repeämät ja kulumat heti väliaikaisesti purjeteipillä ja toimita purje mahdollisimman pian ammattilaisen hoitoon.
Pesu ja puhdistus
Poista pienet tahrat vaikka astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Vaikka purje mahtuisikin pesukoneeseen, älä kuitenkaan tunge sitä sinne! Sen sijaan huuhtele purje silloin tällöin makealla vedellä.
Kokeile homeläiskiin aluksi jäykkää harjaa ja jos se ei tepsi, liota likaista kohtaa pari tuntia 1 prosentin kloriittiliuoksessa ja huuhtele makealla vedellä.
Purjeesi kestävät pitkään, jos otat huomioon kaikki yllä esitetyt suositukset. Lisäksi purjeet on hyvä viedä kausihuoltoon purjeneulojallesi kerran vuodessa. Näin saat seileistäsi irti mahdollisimman paljon huolettomia maileja. Purjeneulomosi antaa mielellään lisätietoja purjeiden oikeasta käytöstä: ei muuta kuin rohkeasti kysymään!