Purje on aina iso investointi, jonka asianmukainen hoito näkyy purjeen toimivuudessa ja käyttöiässä. Syksy on otollinen aika tarkistuttaa ja tarpeen vaatiessa huoltaa purjeet.
Kesä on takana, ja vaikka purjeissa ei välttämättä näy selkeitä ongelmakohtia, vuosittaisen tarkastuksen yhteydessä purjeneulomon ammattilainen pystyy havaitsemaan syntymässä olevia ongelmakohtia, ja korjaamaan ne ennen kuin niistä aiheutuu ongelmia seuraavan kesän purjehduksissa.
WB Sailsin asiantuntija Jyri Varhe jakaa parhaat vinkit purjeiden kunnosapitoon ja huoltoon. Jyrillä on 20 vuoden kokemus purjeiden valmistamisesta ja korjaamisesta useasta eri purjeneulomosta.
Jokainen isompi murhe purjeessa alkaa aina pienestä vauriosta, joita voi olla vaikea itse nähdä. Vuosittaisessa tarkastuksessa käydään koko purje läpi, ja päästään korjaamaan pienet ongelmakohdat ennen, kuin niistä syntyy suurempia ongelmia merellä ollessa.
Tyypillisesti asiat, jotka olisi hyvä tarkistaa vuosittain ja joita voi olla vaikeampi havaita itse, ovat seuraavia:
– UV suojan kulumisaste ja vaihtotarve. UV suoja on suoraan yhteydessä purjeen ikään, sillä se suojaa purjetta auringon UV säteilyn aiheuttamalta hapertumiselta. Purje onkin lisäksi tärkeä suojata aina purjehduksen päätteeksi pussilla tai peitteellä, jottei se altistu auringon säteilylle tarpeettoman paljon.
– Saalinkien ja kaidetolppien hankauskohdat olisi hyvä vahvistaa vuosittain, ennen kuin purjekangas kuluu enemmän näistä kohdista.
– Ratsastajien kunnon tarkastus
– Lattataskujen kunnon tarkistus
– Genuan muodon tarkastus, ja mahdollinen venymän poistaminen leikkaamalla takaliesma uudelleen
MItä purjeelle tapahtuu WB Sailsin vuositarkastuksessa?
1. Käydään kaikki liesmat läpi, jotta huomataan pienimmätkin kulumakohdat ja korjataan ne, jottei seuraavana kesänä ei tule isompia vaurioit vesillä. Etuliikki on eniten altis mekaaniselle kulutukselle, takaliikki taas osuu vantteihin ja spriidareihin.
2. Purjeen lattataskut ja saumat käydään läpi ja tehdään tarvittavat huoltotoimenpiteet
3. Koko purjekangas käydään läpi huolellisesti
4. Mahdolliset kulumakohdat paikataan ja asennetaan spriidarisuojat, jos niille on tarvetta
Vuosittaisen tarkastuksen ja huollon lisäksi on myös merkitystä sillä, miten purjeita käsitellään kauden aikana. Seuraavilla vinkeillä minimoit purjeeseen liittyvää ennenaikaista kulumista:
– Muista löysätä snörpit (snörppi= liesman kiristysnaru) kovan kelin jälkeen, sillä jos snörppi on liian kireällä jatkuvasti, se vaikuttaa purjeen muotoon ja purjeen kestävyyteen
– Muista viikata purje oikein: ei ryppyjä, etuliikin päälle, syksyllä poista latat, vaihtele kesän aikana viikkauksen vekkien paikkoja (kangas kestää paremmin)
– Mahdollisten tahrojen ja epäpuhtauksen poisto saman tien esim mäntysuopa
– Muista kuivata purjeet heti sateen jälkeen, jotta vältyt ikäviltä seuralaisilta: levältä ja homeelta. Syksyllä puhdistaminen on moninkertaisesti vaikeampaa ja kalliimpaa.
– Peitä tai pussita purje, kun purjehdus on ohi, näin suojaat purjetta auringolta ja kosteudelta. Säilytys kuivassa tilassa aina kun mahdollista.
– Veneessä on hyvä olla mukana perustarvikkeet purjeen korjausta varten: purjeenkorjausteippi, paksu käsiompeluneula, vahalankaa, pihdit, muutama vararatsastaja ja sakkeli – näin voit korjata vesillä syntyneet mahdolliset pienet vauriot itse saman tien. Kotiin palatessa voit tuoda purjeen laajempaan korjaukseen neulomolle, jos sille on tarvetta.
Syyskausi jouluun asti on otollisin aika huoltaa purjeita. Voit tuoda purjeesi vuosittaiseen tarkastukseen ja huoltoon ilman ajanvarausta arkisin klo 09-18. Tarvittaessa säilytämme myös purjeesi talven yli.