WB:n tapa tehdä purjeita perustuu tunnuslauseeseen ”Quality starts with design”. Tämä kuvaa pitkäjänteistä panostusta suunnittelu- ja tuotekehitystyöhön, mikä takaa laadukkaat purjeet niin kisa- kuin matkapurjehtijalle.
Purjeiden valmistamisessa vaalimme suomalaista käsityöläistaitoa: kaikki työvaiheemme tapahtuvat Helsingin Lauttasaaressa. Purjeiden valmistaminen Lauttasaaressa on valinta, joka takaa sen, että jokainen tekemämme purje on paras laatuaan. Kun purjeiden suunnittelija ja ompelija ovat saman katon alla, se mahdollistaa jatkuvan keskustelun ja uusien innovaatioiden kehittämisen.
Kaikki alkaa luonnollisesti tilauksesta. Sitä seuraa veneen tietojen keräys, mittaukset veneellä, ja tarvittaessa olemassa olevien mittojen kerääminen tietokannastamme, missä meillä on yli 8000 veneen tiedot. Mikäli vene on jo talviteloilla, ja masto vaakatasossa, on mittojen ottaminen mahdollista myös silloin, mutta homma on huomattavasti mielekkäämpää ja mitat ovat tarkempia maston ollessa pystyssä. Tässä vaiheessa todella tärkeää on tietää, onko esim. veneen helotukseen tehty muutoksia, sillä kaikki ”tehdasasetuksista” poikkeavat muutokset vaikuttavat purjeen suunnitteluun.
Kun kaikki tarvittavat tiedot veneestä on saatu, alkaa suunnitteluprosessi. WB:n suunnittelusta vastaavat Mikko ja Otso Brummer, sekä Joakim Wilenius. He ovat suunnitelleet erilaisia purjeita jo yli 40 vuoden ajan. Suunnittelu on yksi WB:n ehdottomista vahvuuksista, ja osaaminen tällä saralla on laajaa – myös esimerkiksi purjeneulojilla on laajaa suunnittelukokemusta.
Suunnittelu alkaa aina kysymyksellä: Kenelle purje suunnitellaan? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samaan veneeseen voidaan suunnitella erilaisia purjeita käyttötarkoituksesta riippuen. Tärkeimmät kysymykset, jotka vaikuttavat tulevaan purjeeseen ovat:
– Missä purjehditaan? Olosuhteiden merkitys purjevalintaan on huomattava.
– Mitä halutaan korostaa: suorituskykyä, kestävyyttä vai käyttömukavuutta? Haetaanko leppoisaa kauniin ilman retkeilyä vai suorituskykyistä retkeilyä kelissä kuin kelissä? Vai kenties sekä retkeilyä että kilpailemista?
– Selvitetään, miten veneesi ominaisuudet vaikuttavat purjevalintaan
Purjeen suunnittelun aikana määritellään mastokaari, ahvenselkä, purjeen syvyys, ulkoiset mitat, purjeen komponentit sekä purjeen rakennelujuus tukemaan valittua käyttötarkoitusta. Suunnittelun jälkeen purje paneloidaan tietokoneella, jonka jälkeen laserleikkuri leikkaa määritellyt paneelit omiksi paloikseen. Nämä palat ommellaan valmiiksi purjeeksi purjeneulojan toimesta.
Purjekangas tulee 100 metrin rullissa valitsemiltamme kangastoimittajilta. Luottokumppaneitamme purjekankaissa ovat hollantilainen Contender sekä saksalainen Dimension, joilla on yhtä korkea käsitys laadusta kuin meillä. Contender toimittaa myös jokaisen kangaspakan yhteydessä kankaan venymäarvot, jotka on testattu ennen pakan lähettämistä.
Kun purjeen paneelit siirtyvät ompelimon lattialle, purjeneulojan kokemuksella on suuri merkitys lopputulokseen. Kokenut purjemaakari tuntee eri kankaat käsissään ja tietää, miten niitä käsitellään niin, ettei kangasta tarvitse pakottaa ompelukoneen läpi missään vaiheessa. Kokenut purjeneuloja on kuin osaava räätäli, jonka käsistä tulleet puvut istuvat omistajalleen kuin toinen iho.
Purjeen syntyminen tilauksesta valmiiksi tuotteeksi on prosessi, johon kuluu tapauksesta riippuen aikaa parista viikosta muutamaan kuukauteen. Purjeen kankaisten osien kokoonpanon jälkeen seuraa viimeistely, jossa purjeeseen kiinnitetäät renkaat, lukot, ratsastajat ja kaikki muut helat. Viimeistely on yhtä lailla tärkeä vaihe kuin edeltävätkin: helojen valinta ja kiinnitys vaikuttavat paitsi purjeen käyttömukavuuteen, niin huollon tarpeeseen ja luotettavuuteen rankemmissa olosuhteissa.
Membraanipurjeiden valmistusprosessi eroaa ylläkuvatusta, mutta siitä lisää toisella kertaa. Uusia purjeita tilatessasi muista varata tarpeeksi aikaa purjeen valmistumiselle, jotta pääset nauttimaan purjehduskesästä alusta asti.